Brijuni otočnu skupinu čine dva veća i dvanaest manjih otočića  nedaleko od  Pule, uz jugozapadnu obalu Istre.

Ukupna im je površina samo sedam četvornih kilometara, ali je zaštićeno i okolno more pa je cijeli nacionalni park površine 34 km2.

Katedrala Sv. Jakova je izgrađena između 1431. i 1535. godine svjedok je bitnih razmjena u području spomeničke umjetnosti između Sjeverne Italije, Dalmacije i Toskane 15. i 16. stoljeća.

Jezera su najpoznatiji hrvatski nacionalni park i jedini prirodni lokalitet na Popisu svjetske baštine UNESCO-a od ukupno sedam takvih lokaliteta u Hrvatskoj.

Glavnu atrakciju ovog u svijetu jedinstvenog parka čini 16 malih jezera međusobno povezanih slapovima nastalih taloženjem sedre, posebne vrste vapnenca.

Kornati se sastoje od 140 nenaseljenih otoka, otočića i hridi s površinom od svega sedamdesetak km2, a poznati su po bizarnim oblicima stijena te osobito visokim klifovima.

Čini se da je otoka i više jer stara izreka kaže: „Koliko je dana u godini, toliko je kornatskih otoka”. Najveći dio Parka odnosi se na glavni otok Kornat, po kojem je cijela skupina dobila ime.

Zbog opasnosti plovidbe u ovom labirintu kamena i mora, Kornate krase i mnogobrojni stari svjetionici, danas odredište „robinzonskih” turista, kao što su Blitvenica i Sestrice.

Uostalom, najveći ljubitelji Kornata su nautičari, kojima Kornati nude ono što oni najviše traže: sunčani labirint mora i otoka te mir u netaknutoj prirodi.

Preuzeto sa: http://croatia.hr

Stranica 1 od 2